Köpguide – Stekpannor
På www.azdesign.se hittar du ett brett sortiment av prisvärda och hållbara stekpannor till restaurangkök. Stekpannor används varje dag i köket men vilken stekpanna är bäst? Det finns stekpannor i en mängd olika material och storlekar och olika stekpannor har olika funktioner i köket. Idag används ofta flera olika typer av stekpannor i det professionella köket för att utnyttja stekpannornas unika egenskaper och få ett riktigt bra resultat. Här har vi satt ihop en guide så att du lättare ska kunna hitta rätt stekpanna för varje tillfälle.
Stekpannor i olika material
Stekpannor i rostfritt stål används mycket och ofta i restaurangkök. De är enkla både att hantera och att rengöra och har en snabb och jämn värmefördelning. Stekpannor i gjutjärn är hållbara och robusta. De tar lite längre tid att värma upp men håller temperaturen länge när de väl är uppvärmda. Stekpannor i gjutjärn passar till kött och långkok. Stekpannor i stål och aluminium har blivit mycket populära. Liksom gjutjärnspannor blir kolstålspannor bättre ju mer de används. Det finns även stekpannor med non stick-beläggningar, keramisk beläggning och stekpannor i koppar. Tänk också på stekpannans handtag när du investerar i en ny stekpanna. Handtaget ska vara stadigt och bekvämt att hålla i. De flesta handtag till stekpannor är tillverkade i rostfritt stål eller plast. Stekpannor helt i rostfritt stål kan även användas i ugnen.
Rätt stekpanna till värmekällan
Vilken stekpanna som passar i ditt kök styrs även av vilken värmekälla du har. På en elektrisk spis med glashäll eller keramikhäll fungerar alla stekpannor, oberoende av material. En gasspis ger snabb upphettning och mycket god värmekontroll. Även på denna spis kan du använda stekpannor i olika material. På en induktionshäll däremot fungerar inte stekpannor av aluminium eller koppar. Stekpannor till induktionshällar har magnetisk botten som genererar och sprider värmen.
Klassisk stekpanna, grillpanna och pannkakslagg
En klassisk rostfri stekpanna med rundade kanter är hållbar och slittålig och passar därför utmärkt som basstekpanna i ett professionellt kök. När du vill få till en grillkänsla i köket passar det utmärkt att använda en stekpanna med räfflor, en grillpanna. Maten får fina grillränder och överflödigt fett fastnar i skårorna i pannan. Grillpannor är ofta tillverkade i gjutjärn då man vill kunna steka på riktigt hög värme. I en pannkakslagg kan du steka pannkakor, plättar och tillaga en god omelett. Laggen ger en jämn värme och med de låga kanterna blir det enkelt att vända och hantera maten.
Sauteuser, traktörpannor och wokpannor
En sauteuse har högre och mer rundade kanter än en klassisk stekpanna och den passar därför perfekt till värmekänsliga rätter. De höga kanterna leder värmen uppåt, bort från stekpannans botten, och risken för att maten bränner fast minskar. I en sauteuse kan du till exempel tillaga risotto, såser och fiskrätter. En traktörpanna har raka kanter och är en blandning mellan en stekpanna och en kastrull och kan användas både till stekning och kokning. En wokpanna har höga kanter och rundad botten. Detta ger pannan dess unika egenskaper där maten får intensiv och hög temperatur i botten och sedan lägre temperatur när den slungas upp längs kanterna.