Köpguide – Skärbrädor
Se till att vara utrustad med rätt skärbrädor för att kunna hantera alla typer av livsmedel i ditt restaurangkök. På azdesign.se hittar du stora och små modeller i både trä och plast från välrenommerade varumärken såsom MerxTeam, vilket gör att du alltid kommer att kunna lita på att få en högkvalitativ och slitstark modell som passar dina behov och önskemål. Nedan följer dessutom en praktisk köpguide som ger dig några bra tips och råd i valet av skärbrädor till ditt restaurangkök.
Vilka storlekar passar dig?
Beroende på om du ska laga en stor gryta och behöver hacka många olika livsmedel eller om du bara snabbt behöver skära upp en frukt eller brödbit så behöver du en skärbräda i en passande storlek. Vi erbjuder alltifrån stora skärbrädor upp till hela 74 cm i längd till små och smidiga modeller i storlek 24x15 cm för att du enkelt ska kunna beställa en passande storlek för de arbetsuppgifter du har framför dig. Samtidigt bör du också tänka på att skärbrädan gärna får rymmas i diskhon/diskmaskinen för att enkelt kunna rengöras. Våra produkter är anpassade för intensiv användning i café- och restaurangmiljöer, vilket säkerställer att du får en skärbräda med hög kvalitet och slitstyrka som klarar av många vändor i diskmaskinen. Utöver klassiska skärbrädor till restaurangkök så erbjuder vi även flera varianter av huggbrädor i en lite grövre tjocklek. Detta för att klara av en mer hårdhänt hantering, som exempelvis när du behöver hugga dig genom rejäla ben i köttbitar och för att brädorna enkelt ska kunna slipas till om de skulle få djupare jack eller rispor. I vårt sortiment kan du välja bland snygga huggbrädor i trä i både fyrkantiga och runda utföranden som passar lika bra för matlagning som för servering av dessertosten eller frukostbrödet.
Vilket material passar dig?
En annan sak som du bör ha i åtanke är vilket material din skärbräda bör vara tillverkad av. Här beror det helt på vilka typer av livsmedel du ska hantera och vilka användningsområden du kräver av din skärbräda. En skärbräda i trä passar exempelvis lika bra för att skära bröd, kött och grönsaker som för att servera tillbehör på ett vackert sätt på buffébordet, medan en skärbräda i plast inte är lika dekorativ men bjuder en otroligt lång hållbarhet och hög slitstyrka. Tänk dock på att ha olika skärbrädor för olika livsmedel för att upprätthålla en hygienisk och fräsch tillagning. Fågel ska till exempel inte skäras upp på samma skärbräda som kött eller fisk, och potatis bör inte hanteras på samma skärbräda som grönsakerna till salladen, då potatis ofta har jord på sig. På azdesign.se hittar du plastskärbrädor i olika färger så att du enkelt kan hålla isär de olika råvarorna!
Ta hand om din skärbräda
Tänk också på att ta väl hand om din hugg- eller skärbräda för att få den att hålla i många år! En modell i plast går bra att diska i maskin och kräver inte lika mycket underhåll som en skärbräda i trä. Men tar du hand om din träskärbräda på rätt sätt och oljar in den med jämna mellanrum och tvättar av den efter varje användning så kommer du att kunna glädjas åt en produkt som är lika snygg som användbar i många år framöver. Hitta rätt skärbrädor för din verksamhet hos oss på AZ Design!