Allmänna skötselråd
Möbeltassar
Använd alltid möbeltassar! De skyddar golvytan som möbeln står på och minskar påfrestningarna i möbelns fogar och ökar även livslängden. Sätt på tassar av filt om de står på trägolv och av hårdplast om de står på matta.
Allmänt skydd av möbelns yta
Ha för vana att använda tabletter eller en duk på ditt bord. Föremål man gärna placerar på bordsytor/avställningsytor såsom skålar, ljushållare och tallrikar kan ha en ganska hård och kantig undersida som kan förstöra och repa ytan. Det finns även små gummitassar man kan fästa under objekt man ska ställa på känsliga ytor.
BORDSSKIVOR
Bordsskivor i laminat/melamin Rengörs med endast vatten, även milda rengöringsmedel kan skada skivan. Använd endast disktrasa eller papper.
Bordsskivor i marmor. Marmor är en natursten, poröst material och därför ett känsligt material. Vid skötsel av marmor bör man tänka på att de är extra känsliga för syror. Därför ska man aldrig använda sura rengöringsmedel. Andra sura vätskor som vin, ättika, vinäger, fruktjuice, kolsyra etc är också skadliga. Detta gäller inte enbart för sura vätskor utan även för vatten. Underlägg rekommenderas alltid att användas om du ställer glas på bordet för att undvika att det blir "ringar" på ytan. Om du spiller bör du alltid torka upp omedelbart, gärna med en svamp för att undvika att du sprider ut vätskan. Rengöring ska ske med våt trasa och endast vatten. Diskmedelsrester och rengöringsmedel förstör antifläckbehandlingen. Borden bör behandlas med antifläckmedel minst en gång i månaden. Polerade skivor behandlas med marmorvax vid behov.
TYGER
Textilmöbler finns i alla möjliga former, mönster, färger och därför är det viktigt att du skall ta hand om din möbel på rätt sätt. Till att börja med bör man alltid följa tillverkarens skötselråd.
Bomull - Bomullsfibern är den vanligaste i möbelklädslar. Förutom dess höga styrka har bomull även hög absorptionsförmåga som gör tyget väldigt skönt att sitta på.
Polyester - Denna syntetfiber är en av de vanligaste i möbelklädslar eftersom den har mycket hög slitstyrka. Dessutom varken töjs eller skrynklas polyester.
Ull - Tack vare ullens höga halt av lanolin, ett naturligt fett, är den mycket motståndskraftig mot smuts. Andra goda egenskaper är bra absorptionsförmåga och hög slitstyrka.
Linne - Är ett vävt tyg tillverkat av växtfibrer från lin. Linnefibrerna ger en väldigt fin glans och en mjukare känsla till tyget.
Blandvaror - Flera möbelklädslar består av en blandning av flera fibertyper då de olika typernas fördelar kompletterar varandra och ger ett tyg som är slitstarkt, behagligt och smutsavvisande. Blandvarorna kan bestå av både syntetiska och naturliga fibrer.
Förläng din tygsoffas livslängd - En tygsoffa bör dammsugas ofta, förslagvis varje vecka. Med olika sorters textilimpregnering som finns på marknaden kan du dessutom gardera dig mot de flesta fläckar och smuts. Impregneringen kan användas på de flesta textiltyper. Förutom att skydda soffan mot fläckar skyddar du den även mot solens UV-strålar. Det innebär att tyget bevarar sin ursprungsfärg längre. Impregneringen förser tyget med en osynlig, luktfri hinna som gör att exempelvis spilld vätska inte tränger in i tyget utan lätt kan torkas upp med en absorberande trasa.
Nanoimpregnerade tyger - Ett flertal av våra tyger är nanoimpregnerade, varje fiber omsluts separat med en ultratunn hinna kiseldioxid (glas). Detta innebär att de från början har ett bättre skydd mot spill, såsom från kaffe, vin och choklad. Det ger också ett bättre skydd mot bläck och kritor. Nanoimpregnerade tyger är alltid tvättbara i minst 30 graders vattentvätt. Vi rekommenderar i första hand alltid nanoimpregnerade tyger till barnfamiljer. Nano-impregnering förändrar inte textiliens utseende eller andningsegenskaper, men gör att smuts och fukt inte får fäste. Smuts som lägger sig på ytan kan enkelt sköljas bort med vatten. Impregneringen är mycket varaktig, från flera år till beständig. Kiseldioxid (Glas) är ett naturligt ämne som är helt ofarligt för hälsa och miljö.
TYGETS EGENSKAPER
Martindale - Slitstyrka anges i Martindale. Det krävs minst 15.000 Martindale för att textilier ska godkännas som möbelklädslar. Vid testning av en tygbits slitstyrka placeras den i en maskin som utsätter den för samma typ av slitage som när du sitter i soffan. AZ Design kräver minst 30.000 Martindale för samtliga tyger i sitt sortiment. Ju högre Martindale, desto högre slitstyrka.
Ljusäkthet - Ljusäkthet anger tygets förmåga att motstå solljus. Skalan för ljusäkthet går från 1 till 8 där 8 är bäst. AZ Design rekommenderar en ljusäkthet på 5 eller högre.Skalan är exponentiell, vilket betyder att en ljusäkthet på 6 är dubbelt så bra som 5.
Pilling - Det är allmänt känt att tygers yta kan bli "noppig". Pilling är måttenheten för noppighet, dvs. överskottsfibrer som lossnar från klädseln. Det uppstår när fibrer dras ur tygets yta vid slitage, dvs. tyget gnids vid användning och bildar små fiberkulor. Pilling kan i sig göra att möbeltyget ser slitet och noppigt ut, men även främmande fibrer i andra färger från kläder och damm kan trasslas in i tygets egna noppor och förstärka det noppiga utseendet ytterligare. Pilling anges på en skala från 1 till 5 där 5 betyder ingen pilling alls, vilket alltså är bäst. Skalan är exponentiell, vilket innebär att en pilling på 4 är dubbelt så bra som 3.
LÄDER
Läder är ett fantastiskt material som bara blir vackrare med åren. Rätt skött är det även starkt och tåligt, vilket gör det till ett utmärkt material för möbler.
Anilin - Det mjukaste och lyxigaste lädret som finns på marknaden. Anilinläder är genomfärgat, har ett vidunderligt uttryck och en silkeslen yta. Det är det perfekta valet för dem som vill ha optimal komfort och exklusivt utseende, men som inte behöver tänka så mycket på det praktiska. Lädret är inte ytbehandlat och är därför känsligt för fläckar. Anilinläder har låg ljusäkthet och får med åren en vacker, naturlig patina och lyster om det sköts rätt.
Semianilin - Med semianilinläder får du både hög komfort och ett vackert, naturligt utseende då lädrets ursprungliga struktur har bevarats. Det har fått en lätt ytbehandling som gör det motståndskraftigare mot fläckar och smuts och därmed mer lättskött. Semianilinläder får inte riktigt samma patina som anilinläder, men det är slitstarkare och har högre ljusäkthet.
Täckfärgat läder - Som hörs på namnet har lädret ytterligare skydd och färg på ytan. Andningsförmågan och komforten begränsas något av ytbehandlingen, men den ger istället ett motståndkraftigt och tåligt läder.
Bycast - Är ett spaltläder som påförst en polyurethanyta, dvs plast. Bycast är blankt och mycket modernt. Lädret är i regel tåligt mot fläckar men har begränsad komfort och andningsförmåga.
Nubuck - Är slipat anilinläder som är helt öppet. Det har en mockaliknande känsla och är ytterst känsligt mot spill. Nubuck är inget passande material för en möbel som används ofta.
Förläng din lädersoffas livslängd - En av de stora fördelarna med lädermöbler är att de bara blir vackrare med åren eftersom de får en alldeles egen patina. Fast läder håller och bevarar sin smidighet längre om det sköts rätt. Det finns ett stort sortiment på marknanden med produkter för detta, fråga oss så hjälper vi dig.
VÅR KONSTRUKTION PÅ SOFFOR OCH FÅTÖLJER
Stommen - Massivt trä av hög kvalité och kryssfanér.
Ryggpartier - Nozagfjädring eller gummiband.
Sittpartier - Nozagfjädring.
Ryggplymåer - Alternativ 1: Gåsdun/fjäder och polyeter, facksydd, vändbar. Alternativ 2: Kallskum/fiberfill (fast komfort), Alternativ 3: Kallskum/fiberfill (mjuk komfort).
Sittplymåer - Alternativ 1: Gåsdun/fjäder och polyeter, facksydd, högdensitetskärna i kallskum. Alternativ 2: Kallskum/fiberfill (fast komfort), Alternativ 3: Kallskum/fiberfill (mjuk komfort).
Nozafjädring - Vid användning av nozagfjädring får man en fast och mycket jämn sittkomfort.
Fiberfill/fibervadd - Som ytterlager i sitt- och ryggplymåer använder man fiberfill/fibervadd. Materialet är tillverkat av värmeisolerande polyesterfibrer. Det ger en otroligt mjuk och skön sittkomfort. Kuddar med fiberfillstoppning är mycket luftiga och måste skakas och puffas upp då och då.
Kallskum - Högelastisk polyeratanskum används som stoppning i både sitt- och ryggplymåer. Cellstrukturen gör att dess förmåga att resa sig igen efter sammanpressning är mycket hög och därmed håller det formen mycket länge. Kallskum ger fast, jämn och skön sittkomfort.
Kallskum med duntopp - Plymåer med duntopp är försedda med kallskum i botten och mjukt gåsdun/fjäder i det övre skiktet, vilket kombinerar hög bärighet och livslängd med enastående komfort. Gåsdunet/fjädern befinner sig i kanalsydda fack vilket gör att plymån behåller formen bättre. Sittplymåer med duntopp ska skakas och puffas upp ungefär en gång i veckan. Om det inte görs bryts skaftet i dun och fjädrar. Om plymåerna puffas upp regelbundet böjs skaften bara och inte bryts så att plymåerna alltid kan återfå sin ursprungliga form.
FLÄCKBORTTAGNING PÅ MÖBELTEXTIL
När det gäller fläckproblem på textil varierar lösningen mycket beroende på vad det är för material och vad materialet har för egenskaper. Många textilier är exempelvis märkta med kemtvätt och tål därmed inte vatten eller vattenbaserade produkter. Kontrollera alltid vad som står på tillverkarens skötselråd. Det är också viktigt att alltid testa produkten på ett ställe som inte syns innan själva behandlingen påbörjas.
FLÄCKBORTTAGNING PÅ LÄDER
Kulspets på läder - Sudda försiktigt. Använd med fördel gammaldags hårt suddgummi avsett för maskinskrift.
Tuggummi - Kyl det fläckade stället. Isbitar i plastpåse är bra. Ta bort tuggummit när det stelnat. Blir något kvar, värm med hårfön och ta upp med tejp.
Stearin - Peta bort överflödet. Blås med värme, lägg sugande tyg över och under fläcken. Använd potatismjöl, borsta bort med polyetan-svamp.
Fettfläckar - Ta bort överskottet. Badda eller sug med torr trasa. Låt kvarvarande fett vandra in i lädret.
TVÄTTRÅD FÖR MÖBELTEXTIL
AZ Design rekommenderar alltid kemtvätt av samtliga våra textilprodukter, även om tyget är klassat för och klarar av vattentvätt enligt tillverkarens tvättråd. Ett tyg som är klassat som vattentvättbart krymper alltid några procent vid vattentvätt och detta blir ytterst påtagligt på ett negativt sätt när tyget utgör en möbelklädsel. Passformen blir inte vad den en gång har varit och tyget kommer om det är färgat kunna tappa lite av den rätta kulören.
Tips för rengöring av tyg vid fläckar
Vin - Rengör med en blandning av ammoniak och tvålvatten, skölj väl.
Frukt - Citronsyralösning, 3 tsk citron- eller vinsyra, 2,5 dl ljummet vatten, skölj väl.
Blod - Blöt med kallt vatten och salt, 1 msk salt till 5 dl vatten.
Penna - Badda med T-röd. Rengör med en blandning av ammoniak och tvålvatten, skölj väl.
Läppstift - Badda med T-röd. Rengör med en blandning av ammoniak och tvålvatten, skölj väl.
Nagellack - Aceton. OBS! Ej på acetatfiber.
Stearin - Låt stelna. Kyl ner med ispåse. Bryt och ta bort.
Tuggummi - Låt stelna. Kyl ner med ispåse. Bryt och ta bort.
MÖBLER I TRÄ
Möbler av trä, massivt eller fanér, påverkas hela tiden av luftens fuktighet, värme och solens ljus. Torr luft får träet att torka och krympa ihop. Hög luftfuktighet får träet att svälla och växa i volym. Vanligt dagsljus gör att träet ändrar nyans. Olika växlingar skapar spänningar i materialet som kan leda till att fanér/massivträ spricker och slår sig. Ställ inte möbler i direkt anslutning till en värmekälla såsom ett element tex. I möblernas fogar (hopsättning) kan färgen spricka upp, vilket kommer sig av att träet i stolen rör sig. Detta sker ständigt då trä är ett levande material, men det påverkar inte möbelns funktion eller hållbarhet.
Oljad ek Ek är ett hårt och slitstarkt träslag. För att behålla träets kvalitet och naturliga utseende bör möbeln oljas in både på under- och ovansidan minst en gång per år. Detta förhindrar uttorkning som annars kan leda till sprickbildning. Vaxolja kan användas på både obehandlad och tidigare oljad yta. Den ger inte bara ett skydd mot uttorkning och sprickbildning, utan även ett unikt skydd mot spill från vätskor.
Lackad yta En lackad yta behöver inte direkt underhållas. Använd en lätt fuktad trasa att torka av med. Om det är en fläck som inte vill gå bort använd vanligt handdiskmedel. Gnugga inte utan badda ytan annars kan det uppstå blanka fläckar. Använd aldrig redskap som kan repa ytan. Var noga med att snabbt torka av vätskor som spills på bordet. Var extra noga med färgade vätskor som kaffe, vin och te. Eftersom lacken ändrar färg när den "mognar" är det bra att inte ha dukar, vaser mm på bordet under längre tider de första 3-6 månaderna, då tillfälliga färgskillnader kan uppstå.
Folierad yta Man kan säga att möbler med folierad yta är nästintill underhållsfria, se bara till att de hålls rena från smuts och damm. Torka med en trasa fuktad med ett milt rengöringsmedel, eftertorka sedan med en torr trasa. Viss blekning kan komma till om de står i direkt solljus.
Till bycastläder skall användas en speciell rengöring för bycastläder. Bör skyddas mot värme i kombination med fett, mat och hud. Bör även skyddas mot fukt och direkt solljus.
TYGKLÄDDA MÖBLER
För att förlänga livslängden och en god standard på din möbel är det viktigt att den tas om hand på rätt sätt. Står möbeln i för starkt solljus riskeras att tyget bleks på de ställen som solen skiner mest på. Innan användning av möbeln, behandla den gärna med textil impregnering (finns att köpa i våra butiker). Detta ger möbeln ett skydd som gör det svårare för fläckar att tränga ner i tyget och det blir även lättare att ta bort fläckar som uppkommit. i den vardagliga skötseln ingår både rengöring och skyddsbehandling. Dammsug möbeln regelbundet för att få bort smuts och damm, dammet sliter på tygets yta. Vänd och puffa upp dynor och kuddar ofta så undviks sättningar och fula veck.
SKÖTSELRÅD UTEMÖBLER
Sol, vind, luftföroreningar och regn sliter på dina utemöbler, oavsett vilket material de är tillverkade av. För att dina trädgårdsmöbler ska hålla sig fina länge ska de inte stå ute under bar himmel mer än nödvändigt när de inte används. Ställ in dem under tak, luta dem så att vattnet lätt rinner av och torka av dem när det slutat regna, särskilt på plana träytor. Tvätta alltid av möblerna innan ni ställer undan dem för vintern för att förhindra påväxt av mögel och alger.
Aluminium Rengör möbeln ofta med ett milt rengöringsmedel, t.ex. Grönsåpa. Fågelträck kan ge fula fläckar och bör tvättas bort så fort som möjligt. Använd möbelskydd för att reducera risken för små rostangrepp i svetsskarvar etc. Om möbeln inte används under en längre tid, ställ den på sidan så att vattnet kan rinna av. Vinterförvara skyddat och svalt men med god ventilation.
Konstrotting Konstrotting är av ett plastliknande material och näst intill underhållsfritt. Däremot samlas det lätt damm och smuts i fiberväven så regelbunden tvätt med milt rengöringsmedel rekommenderas. Konstrotting är känsligt för cigarettglöd. Om möbeln inte används under en längre tid, ställ den på sidan så att vattnet kan rinna av. Tänk på att ta in dynorna eller förvara dem i en tät låda. Vinterförvara skyddat och svalt men med god ventilation.
Oljad teak Teakträ är en naturprodukt, skillnader i färg och ådring är därför normalt liksom uppkomsten av sprickor i ådringen p.g.a. väderpåverkan. Svarta prickar kan uppstå p.g.a. luftföroreningar som kommer med nederbörd. Rengör därför möbeln ofta med ett milt rengöringsmedel, t.ex. Grönsåpa. Om träytan blivit grov kan du slipa ytan med fint slippapper i fiberriktningen. Efter en tid får teaken en silvergrå yta. För att behålla den vackra teakfärgen bör du impregnera möbeln med teakolja.
Under normala förhållanden bör oljeimpregnering göras cirka två gånger per år. Ett bra riktmärke för när det är dags att behandla är när vattendropparna efter regn inte längre lägger sig som små pärlor på ytan, utan sugs in i träet direkt.
- Tvätta först noggrant bort smuts och damm
- Låt möbeln torka
- Stryk på teakolja – dock inte under solsken. Låt dra i ca 15 min och torka sedan av överflödig olja.
Om möbeln inte används under en längre tid, ställ den på sidan så att vattnet kan rinna av. Tvätta och olja in din möbel innan vinterförvaring. Vinterförvara skyddat och svalt men med god ventilation.
Textaline Textaline är känsligt för cigarettglöd. Rengör möbeln ofta med ett milt rengöringsmedel, t.ex. Grönsåpa. Fågelträck kan ge fula fläckar och bör tvättas bort så fort som möjligt. Använd möbelskydd för att undvika solblekning. Om möbeln inte används under en längre tid, ställ den på sidan så att vattnet kan rinna av. Vinterförvara skyddat och svalt men med god ventilation.